Baby i babki drożdżowe

 Dawniej Święta Wielkanocne były czasem, w którym gospodynie prześcigały się w wymyślaniu i pieczeniu świątecznych ciast – mazurków, makowców, serników czydrożdżowych ciasteczek i babeczek. Piękne baby drożdżowe były powodem do prawdziwej chluby, a efektowny wygląd i niezapomniany smak zapewniać miały: lukier, kruszonka czy rodzynki. Ich niezwykły aromat roznosił się po wnętrzach domów i mieszkań. Z niecierpliwością czekało się na czas, kiedy wreszcie będzie można ich spróbować. A smak? Tego smaku nie sposób zapomnieć. Nawet po wielu latach nadal jest obecny w naszych wspomnieniach.

Dziś kobiety spędzają w kuchni znacznie mniej czasu, ale to nie oznacza zwyczaj przygotowywania wielkanocnych babek odszedł w zapomnienie. Jest to bowiem ciasto smaczne (znacznie mniej kaloryczne niż smakołyki z różnymi masami) i miłe dla oka, a jego wyprodukowanie nie jest trudne. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis a także chwilka wolnego czasu a przede wszystkim dobre chęci. Składniki na babkę drożdżową nie są szczególnie wymyślne i dostaniemy je w każdym sklepie osiedlowym.

Aby upiec babkę drożdżową potrzebnych jest kilka podstawowych składników: mąka, masło, mleko, cukier, drożdże, jajka, sól czy bułka tarta. Oprócz tego przydatna może być skórka cytrynowa i pomarańczowa czy rodzynki. Jeśli ktoś nie ma pewności, w jakich proporcjach i w jakiej kolejności powinien mieszać poszczególne składniki, to z pomocą może przyjść Internet, w którym z łatwością znajdziemy ciekawe i proste przepisy.

Babka drożdżowa to ciasto kojarzące się ze świętami, ale równie dobrze można przygotować ją na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. Goście na pewno będą usatysfakcjonowani smakiem i wyglądem, a autor tego pysznego wypieku zbierze zasłużone pochwały. Nie czekaj więc aż ubiegną Cię inni. Już dzisiaj spróbuj wyczarować niepowtarzalną i przepyszną babkę.

Smacznego