Chałka drożdżowa

 Któż z nas nie wspomina z rozrzewnieniem czasów dzieciństwa, w których bez ograniczenia mogliśmy zajadać się pieczonymi przez nasze mamy i babcie ciastami. Smak i zapach tamtych chwil przywołuje na myśl najlepsze wspomnienia, dlatego warto spróbować powrócić do tych momentów poprzez przygotowanie jednego z przepysznych ciastchałki drożdżowej. Jest to słodkie pieczywo, które przypomina wyglądem spleciony warkocz. W zależności od regionu, chałka może mieć również inne nazwy: kukiełka, plecionka, strucla.

Drożdżówki kupione w piekarni są smaczne, ale nie dorównują tym, które można zrobić własnoręcznie w domu. Chałka podana z dżemem, konfiturami i herbatą bądź gorącym kakao to rarytas, na który (przy odrobinie czasu i chęci) możemy sobie pozwolić nie wychodząc z domu. Jak każde ciasto drożdżowe, wymaga poświęcenia nieco czasu, ale za to efekty są naprawdę warte tego poświęcenia.

Aby upiec drożdżową chałkę potrzebujemy drożdże, ciepłe mleko, mąkę, masło, jajka, cukier i sól. Ważne jest, aby ciasto dobrze wyrosło, bo tylko wtedy będzie naprawdę dobre. Na szczęście dla osób, które rzadko korzystają z kuchni, a pieczenie jest dla nich niczym czarna magia, doskonałym źródłem informacji i przepisów, jest Internet.  Postępując zgodnie z instrukcjami możemy być niemal pewni, że wszystko wyjdzie tak, jak powinno.

Sprawdzony przepis na przepyszną chałkę drożdżową:

Składniki:

  • 4 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • pół szklanki mleka
  • jedno jajko
  • łyżka masła
  • 5 łyżek stołowych wody
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Drożdże i łyżkę cukru należy dokładnie zetrzeć. Mleko zagrzać – wlać i to wszystko rozmieszać z mąką (3 łyżki). Odstawić do wyrośnięcia.

Następnie do garnka wsypać resztę mąki, zaczyn, jajko, wsypać cukier i zagniatać do momentu aż nie pojawią się pęcherzyki. Zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto podzielić na trzy kawałki. Zrobić z nich wałki uformować w warkocze. Pozostawić chałkę do wyrośnięcia (około pół godziny). Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.

 

 


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17416 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/chalka-drozdzowa/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/functions.php(3720): ob_end_flush() #2 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(298): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-includes/load.php(677): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action in /home/uov/public_html/wyprzedaz.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435